Boken

Orolig personal, handlingsförlamad ledningsgrupp, intern maktkamp, arga kunder och missnöjda ägare. Det är ditt jobb att reda upp situationen. Kommer ditt uppdykande i företaget leda till framgång, eller orsakar det myteri?

Ledarskap på besök är en efterlängtad och underhållande guide med handfasta tips om allt du kan tänkas vilja veta om interim management. Den är för dig som jobbar som interimschef eller funderar på att göra det. Här får du svar på vilka fallgropar som finns och hur du undviker dem. Om du ännu inte prövat på interimsledarskap får du hjälp med att förstå om karriärvägen är något för dig. Du som är uppdragsgivare eller förmedlare kommer också ha stor glädje av boken.

Ledarskap på besök


15 framgångsfaktorer för att lyckas som interimschef   Ledarskap på besök är en efterlängtad och underhållande guide med handfasta tips om allt du kan tänkas vilja veta om interim management.
Köp den här >

Recension från BTJ


Helhetsbetyg: 4 – ”Mycket bra”


Ledarskap på besök handlar om interimsledarskap, dvs. inhyrda chefer och ledare som verkar i en organisation under en kortare tid i avvaktan på en ny chef, t.ex. för att åstadkomma en förändring. Det kan t.ex. handla om att utveckla processer för att öka effektiviteten i organisationen. Det kan också handla om ett förvaltande uppdrag. Interimsledarskap är inte så vanligt i Sverige, som t.ex. i övriga Europa och USA. Enligt författaren Johan Seltborg finns det inte mycket litteratur i Sverige inom ämnet. Boken är överskådligt uppställd och lättfattligt skriven. Illustrationerna i form av teckningar kompletterar på ett bra sätt texten. Materialet innehåller många konkreta tips för den som vill arbeta som interimschef i organisationer. Det kan gälla hur man marknadsför sina egenskaper och kvalifikationer samt hur man hanterar olika situationer. Ledarskap på besök är också användbar för rekryterare av chefer med tillfälliga uppdrag.

Helhetsbetyg: 4. – Mattias Bjellvi.

Några ord från läsare

Efter 50 sidor är jag fast. Denna bok skulle jag haft när jag gav mig in i interimvärlden. Bra exempel och tydlighet. Det ger perspektiv, igenkänning och är dessutom väldigt inspirerande. Det enda dåliga är väl att boken är så pass inspirerande att konkurrensen kommer öka! Bra jobbat, jag ser fram emot uppföljaren.

Är ute på mitt allra första interimsledaruppdrag just nu, och din bok har redan hjälpt mig enormt mycket. Många, många tack för alla konkreta tips och förslag! Att den är lättläst och rolig att läsa är ett stort plus 😊

Fick tips om din bok om interimsrollen. Haft i tankarna att prova detta och vill bara säga dig att jag tycker att du lyckats fantastiskt bra med denna bok. Jag kunde inte släppa boken, utan läste den i stort sett i ett streck👍

Jag har just läst ut den här och vill tacka Johan Seltborg för en bra bok. För mig som är ute på mitt första interimsuppdrag och för första gången är egenföretagare så innehåller den mängder med handfasta råd, roliga beskrivningar om hur fel det kan bli och även en tröst och förtröstan! Det är en bok som efter man läst den kan tjäna som uppslagsverk och som något att återkomma till dom där dagarna när det inte är 💯!

Den här boken täcker absolut ett behov på den växande interimsmarknaden. Ska genast beställa en! Tack Johan Seltborg 👏
Har precis börjat läsa sin bok som jag fått i present av Styrelseakademin. Åh så jag känner igen mig redan på de första 30 sidorna. Jag har varit interimsperson (person då det ibland är chef och ibland mer projektledning i uppdragen) i eget företag i drygt 20 år.

Jag har ett tag funderat på att testa rollen som interimschef utan att ha full koll på vad det skulle innebära. Magkänslan har bara sagt att det skulle passa mig på något sätt. Blev därför väldigt glad när boken Ledarskap på besök dök upp i flödet och beställde den snabbt, de flesta ledarskapsböcker brukar kunna ge något användbart verktyg att använda sig av. Den här boken gav definitivt mer än så och att den är rykande färsk måste ju bara vara ett tecken tänker jag. Så tack Johan Seltborg för att du delar med dig av dina erfarenheter genom att skriva den bok du själv saknat. Boken är lättläst men ändå full av insikter för en sådan som jag som sitter och funderar på att ta steget.

”Ledarskap på besök” är en bok helt i min smak. Faktiskt så bra att jag kan rekommendera den till alla som vill ha en guide för hur man lyckas som tillfällig ledare. Jag kan också se att ledare som går in i en ny grupp kan ha nytta av flera av de delar författaren Johan Seltborg beskriver. Det är tydligt att Johan brinner för det tillfälliga ledarskapet och har en unik förmåga att beskriva ganska komplexa situationer på ett lättsmält och ofta komiskt sätt. Jag är ju dessutom ett stort fan av checklistor vilket finns gott om i boken så extra 🌟 för det.

Om boken

När Johan Seltborg började arbeta som interimschef hittade han nästan ingenting att läsa om rollen. Nu har han samlat handfasta tips och rekommendationer i en lättsam och underhållande guide om allt du kan tänkas vilja veta om interim management – både för dig som jobbar som interimschef eller funderar på att göra det, och för dig som är uppdragsgivare eller förmedlare. Vilka fallgropar finns det och hur undviker du dem? Vad krävs för att lyckas som interimschef?

I denna praktiska handbok går Johan Seltborg igenom 15 klavertramp och framgångsfaktorer. Läsaren får följa en handfull fiktiva personer i underhållande anekdoter och exempel från verkligheten.  Innehållet bygger på både författarens egna och på andra interimschefers erfarenheter och lärdomar.

Johan Seltborg, född 1974, bor i Täby och har tidigare bott i bland annat Uppsala, Moskva, London och San Francisco. Han tog sin civilingenjörsexamen på Chalmers. Johan har jobbat med internationell försäljning och haft roller som säljare, affärsområdeschef och vd. Sedan några år tillbaka arbetar han som interimschef.

Om författaren


Jag är i grund och botten en komiker vars största drivkraft är att underhålla. Jag minns alla mina lyckade skämt och upptåg som om de vore från igår. Minnet av när jag för drygt 20 år sedan med några väl valda ord fick en hel hörsal, inklusive föreläsaren, att vika sig dubbel av skratt framkallar fortfarande endorfiner i mitt blod. Jag kan gotta mig åt mina finurliga formuleringar i ett 15 år gammalt kåseri. Jag känner en stolthet över att ha fått en samling surmulna 60-åriga japaner med fyrkantiga glasögon att skratta åt en rollator. Ett lyckat skämt från min mun kan rädda en för övrigt dödligt tråkig middag.

Jag är också en utpräglad karriärist som gått en fin utbildning och i många år haft som högsta mål att jaga allt viktigare jobb och finare titlar. Jag är både intellektuell och intelligent och kan om det vill sig illa uppfattas som en riktig streber. Under många år lät jag min humor och kreativitet stå tillbaka eftersom jag inte trodde att flams och poesi var förenligt med att göra karriär. Kan man både ha roligt och vara seriös? Kan man verkligen förena vänster och höger hjärnhalva.


Jag kan inte påstå att jag har en speciell relation till litteratur, även om jag alltid har älskat att läsa. Jag läser aldrig B-delen i DN och kollar sällan på Babel, istället fastnar jag ständigt på sportsidorna och somnar framför TV:n. Jag läser många romaner, gärna hjältesagor där den man hejar på alltid vinner, det är en underbar verklighetsflykt att förflytta sig till en helt annan tid och plats. Min bokhylla är också full av managementlitteratur som jag köpt i min iver att göra karriär, men komikern i mig låter mig aldrig läsa mer än halva. De är för tråkiga allihop.


Jag förstod först i 30-årsåldern att jag har en talang för att skriva. I skolan handlade det kreativa skapandet mest om att försöka förstå hur läraren ville ha sina miljöbeskrivningar eller att producera vetenskapliga rapporter med metodbeskrivningar och annat trist. När jag fick för mig att skriva ner mina betraktelser från den absurda vardagen i Moskva upptäckte jag plötsligt att jag har en förmåga att formulera mig både underhållande och stilistiskt. Jag upptäckte också att jag kunde få samma kickar med hjälp av pennan som jag alltid fått av mitt välsmorda munläder.


Sedan dess har jag närt en dröm om att förena mina två motsägelsefulla sidor. Att kunna jobba analytiskt och samtidigt underhålla. Att vara en kreativ streber. Jag behövde dock, likt de flesta människor, en rejäl knuff för att orka ta mig ur ekorrhjulet och på allvar börja jaga mina drömmar. För mig hände det för tre år sedan när jag blev uppsagd från mitt jobb. Då öppnades plötsligt en av de dörrar jag drömt om och en ny karriär inleddes. Jag blev interimschef och började inom kort åter att skriva.


Mitt mål har varit att skapa en rolig managementbok. Jag vill att mina läsare ska lära sig något viktigt och samtidigt få sig ett och annat garv. Jag vill att alla karriärister, även de som liknar mig, ska orka läsa hela boken. Jag vill bidra till ökad kunskap på ett underhållande sätt.