Boken

Orolig personal, handlingsförlamad ledningsgrupp, intern maktkamp, arga kunder och missnöjda ägare. Det är ditt jobb att reda upp situationen. Kommer ditt uppdykande i företaget leda till framgång, eller orsakar det myteri?

Ledarskap på besök är en efterlängtad och underhållande guide med handfasta tips om allt du kan tänkas vilja veta om interim management. Den är för dig som jobbar som interimschef eller funderar på att göra det. Här får du svar på vilka fallgropar som finns och hur du undviker dem. Om du ännu inte prövat på interimsledarskap får du hjälp med att förstå om karriärvägen är något för dig. Du som är uppdragsgivare eller förmedlare kommer också ha stor glädje av boken.

Ledarskap på besök


15 framgångsfaktorer för att lyckas som interimschef   Ledarskap på besök är en efterlängtad och underhållande guide med handfasta tips om allt du kan tänkas vilja veta om interim management.
Köp den här >

När Johan Seltborg började arbeta som interimschef hittade han nästan ingenting att läsa om rollen. Nu har han samlat handfasta tips och rekommendationer i en lättsam och underhållande guide om allt du kan tänkas vilja veta om interim management – både för dig som jobbar som interimschef eller funderar på att göra det, och för dig som är uppdragsgivare eller förmedlare. Vilka fallgropar finns det och hur undviker du dem? Vad krävs för att lyckas som interimschef?


I denna praktiska handbok går Johan Seltborg igenom 15 klavertramp och framgångsfaktorer. Läsaren får följa en handfull fiktiva personer i underhållande anekdoter och exempel från verkligheten.  Innehållet bygger på både författarens egna och på andra interimschefers erfarenheter och lärdomar.

Johan Seltborg, född 1974, bor i Täby och har tidigare bott i bland annat Uppsala, Moskva, London och San Francisco. Han tog sin civilingenjörsexamen på Chalmers. Johan har jobbat med internationell försäljning och haft roller som säljare, affärsområdeschef och vd. Sedan några år tillbaka arbetar han som interimschef.

Om författaren


Jag är i grund och botten en komiker vars största drivkraft är att underhålla. Jag minns alla mina lyckade skämt och upptåg som om de vore från igår. Minnet av när jag för drygt 20 år sedan med några väl valda ord fick en hel hörsal, inklusive föreläsaren, att vika sig dubbel av skratt framkallar fortfarande endorfiner i mitt blod. Jag kan gotta mig åt mina finurliga formuleringar i ett 15 år gammalt kåseri. Jag känner en stolthet över att ha fått en samling surmulna 60-åriga japaner med fyrkantiga glasögon att skratta åt en rollator. Ett lyckat skämt från min mun kan rädda en för övrigt dödligt tråkig middag.

Jag är också en utpräglad karriärist som gått en fin utbildning och i många år haft som högsta mål att jaga allt viktigare jobb och finare titlar. Jag är både intellektuell och intelligent och kan om det vill sig illa uppfattas som en riktig streber. Under många år lät jag min humor och kreativitet stå tillbaka eftersom jag inte trodde att flams och poesi var förenligt med att göra karriär. Kan man både ha roligt och vara seriös? Kan man verkligen förena vänster och höger hjärnhalva.


Jag kan inte påstå att jag har en speciell relation till litteratur, även om jag alltid har älskat att läsa. Jag läser aldrig B-delen i DN och kollar sällan på Babel, istället fastnar jag ständigt på sportsidorna och somnar framför TV:n. Jag läser många romaner, gärna hjältesagor där den man hejar på alltid vinner, det är en underbar verklighetsflykt att förflytta sig till en helt annan tid och plats. Min bokhylla är också full av managementlitteratur som jag köpt i min iver att göra karriär, men komikern i mig låter mig aldrig läsa mer än halva. De är för tråkiga allihop.


Jag förstod först i 30-årsåldern att jag har en talang för att skriva. I skolan handlade det kreativa skapandet mest om att försöka förstå hur läraren ville ha sina miljöbeskrivningar eller att producera vetenskapliga rapporter med metodbeskrivningar och annat trist. När jag fick för mig att skriva ner mina betraktelser från den absurda vardagen i Moskva upptäckte jag plötsligt att jag har en förmåga att formulera mig både underhållande och stilistiskt. Jag upptäckte också att jag kunde få samma kickar med hjälp av pennan som jag alltid fått av mitt välsmorda munläder.


Sedan dess har jag närt en dröm om att förena mina två motsägelsefulla sidor. Att kunna jobba analytiskt och samtidigt underhålla. Att vara en kreativ streber. Jag behövde dock, likt de flesta människor, en rejäl knuff för att orka ta mig ur ekorrhjulet och på allvar börja jaga mina drömmar. För mig hände det för tre år sedan när jag blev uppsagd från mitt jobb. Då öppnades plötsligt en av de dörrar jag drömt om och en ny karriär inleddes. Jag blev interimschef och började inom kort åter att skriva.

Mitt mål har varit att skapa en rolig managementbok. Jag vill att mina läsare ska lära sig något viktigt och samtidigt få sig ett och annat garv. Jag vill att alla karriärister, även de som liknar mig, ska orka läsa hela boken. Jag vill bidra till ökad kunskap på ett underhållande sätt.